Kirgliku toidublogija Laura Strandbergi teekond tervislike toitudeni

Toidublogija Laura Strandbergi teekond kirglikku toidumaailma sai tõuke lapsepõlves endale podiseva poti taga makarone keetes. Nüüd, aastaid hiljem on noor naine leidnud tee tervislike toitude maailma, kus maitsvate ja värvikirevate retseptide loomine ning valminud toidu hoolega valitud nõudele sättimine on Laura igapäevane hobi ja töö.
Toidumaailmasse sügavalt süüvinuna polnud Laural raske lõpetada kokakool aasta parimana ning toidufotograafiagi enda jaoks üksipulgini lahti mõtestada. Värsketest toorainetest ja toitudest võlutuna pildistab Laura alati üles ka oma loodud toidud ning einest tekkinud õhkkonna. Nii leiab isuäratavaid retsepte ning fotosid tema blogis (www.mycookingaffair.com) ja erinevates väljaannetes nagu Nipiraamat, Toidutare jms.
Nii koolis kui sellejärgselt pidevalt erinevaid magusroogi valmistades jõudis Laura teadmiseni, et needki tuleb teha võimalikult tervislikult. Selleks, et suussulavad maiustused oleksid nauditavad ka joont hoidvatel ja tervislikkust hindavatel magusasõpradel, on tema käte alt ilmunud ka piima-, suhkru- ja nisuvabade magustoitudega rikkalikult täidetud raamat: „Laura magusamaailm. Maitsvalt, õnnelikult, tervelt!“. Retsepte lugejatega raamatus, blogis ja ajakirjades jagades on Laura jaoks oluline, et erinevad koogid, supid, määrded ja smuutid tuleksid alati hästi välja ning pakataksid tervisest ka visuaalselt.
Laura viimase aja põnevamaid kogemusi oli oma koduköögis katsetada Blendteci blenderit. Nende kuude jooksul jäid toidublogija, muidu tihedalt kasutust saavad, saumikser ning paljud noadki, puutumata, kuna Blendteci mitmekülgne purustamis- ja segamisvõime sobis ühtviisi hästi nii pehmetele koostisosadele kui ka Laura lemmikute – küüslaugu, pähklite jms – purustamiseks. Blendteci erinevatest režiimidest ja võimalustest inspireerituna valmisid Laural kerge vaevaga retseptid jahutavatest jäätistest, kreemistest pähklivõidest ning soojadest suppidest, mis pakatavad nii tervisest kui ka maitsetest. Retseptid, mis Laura Blendteciga valmistas on lisatud allpool, enne aga veel mõned kasulikud soovitused:
Laura nipid tervislike toitude valmistamisel:
- Katseta ja leia endale meeldivaimad kvaliteetsed kokavahendid, sest nii naudid söögitegemist rohkem!
- Laura igapäevaste tervislike toitude hulka kuuluvad sellised lemmiktoorained nagu juustud, pähklid, seemned, oliiviõli, erinevad puu- ja juurviljad ning supertoit – küüslauk.
- Kui armastad suupisteid, siis asenda krõpsud juurviljadega, mida saad kasta väga lihtsasti valmistatavatesse määretesse. Nendeks segab Laura blenderiga kokku näiteks kikerherned, küüslaugukaunad, oliiviõli ning maitseained.
- Pähklivõiete ning hummuste ühtlase konsistentsi saavutamiseks kasuta Blendteci Twister kannu (spetsiaalne kann tihkete ja kleepuvate segude jaoks).
- Erinevaid koostisaineid koos purustades ja segades jäta kõige alla pehmemad ja vedelamad koostisained.
- Toitvateks hommikusöökideks sobivad hästi maitsvad smuutid ning värsked mahlad, mille retsepte saad lihtsalt koostisainete vahetamisega värskendada.
- Suvisteks magustoitudeks valmistab Laura Blendtec-iga kodused jäätised, mis on laste vaieldamatud lemmikud! Sealjuures aitab vahukoore-piima suhte muutmine leida igaühe maitsele sobivaima jäätise.
Proovi retsepte, mis Laura Blendteciga valmistab:
Turgutav ja tummine porgandi mango mahl kurkumiga
Kahele
1 keskmine kooritud porgand
1 mango, kooritud
1 tl jahvatatud kurkumit
1/3 ananassi, kooritud ja tükeldatud
Aseta koostisosad blendrisse asetades sinna esimesena mango. Töötle kõik koostisosad mõnusaks mahlaks ja naudi kohe!
Vitamiinirikas roheline mahl kale ja spinatiga
Kahele
1 kooritud pirn
1 apelsini mahl
1 tl mett
suur peotäis kale
suur peotäis spinatit
väike jupp riivitud ingverit
200 ml vett
Aseta koostisosad blendrisse asetades sinna esimesena pirni ja apelsini. Töötle kõik koostisosad mõnusaks mahlaks ja naudi kohe!
Matcha Frappuchino mandlipiima ja kaneeliga
Kahele
350 ml mandlipiimast tehtud jääkuubikuid
80 ml kanget kohvi
1,5 spl mett
2 tl kaneeli
1 tl matcha pulbrit
Blenderda kõik koostisosad blendris pulseerimise-režiimil segamini, jättes mõned jääkuubikud purustamata. Serveeri kohe!
Koore-vaarika jäätis
Neljale-viiele
500 ml täispiimast tehtud jääkuubikuid
200 ml vahukoorest tehtud jääkuubikuid
80 ml kondenspiima
70 g sügavkülmutatud vaarikaid
poole sidruni mahl
näpuotsatäis soola
Kalla kõik koostisosad, asetades kondenspiima kõige põhja, blendrisse ja töötle koostisosad jäätiserežiimil kreemjaks. Vajadusel kasuta lõpus pulseerimis režiimi.
Suvikõrvitsa külmsupp parmesaniga
Neljale
2 keskmist suvikõrvitsat
1 väiksem avokaado
1 kurk
80 ml hapukoort
8 basiilikulehte
200 ml jääkuubikuid
peale:
2 seemnesaia viilu
8 mandlit
40 g parmesani
veidi oliiviõli
soola ja pipart
Blenderda kõik koostisosad kreemjaks supiks, asetades hapukoore kõige põhja. Soovi korral võid jääkuubikud välja jätta ning suppi paar tundi enne serveerimist külmkapis hoida!
Serveerimiseks rösti 200 kraadises ahjus tükeldatud ja oliiviõliga segatud saiakuubikud ja mandlid ning puista need koos parmesaniga supile.
Jälgi Laura tegemisi toiduvallas ka Instagramis: @my_cooking_affair
Soovitatud postitused

Kuidas blenderi kannu põhjalikult puhastada?
Pealkiri võib veidralt kõlada, sest Blendtec’i kannud puhastavad end praktiliselt ise. Kuid nende jaoks, kel on kodus veel vanamoodsamad blenderid, mille puhastamiseks tuleb tera lahti keerata ning ettevaatlik olla, et mitte kummitihendit …

Sest maitse loeb – Rauno Oolberg ideedest, kuidas kasutada Blendtec blenderit
Alustame kõik koos kokkamist ning teeme head sööki, sest maitse loeb! Olen Rauno Oolberg, 27 aastane kokandushuviline, fotograaf, graafiline disainer ning rühma- ja personaaltreeningute treener. Minu elu on suhteliselt kaootiline ehk pean …

Kvaliteetne blender võib aidata pakendiprügi vähendada
Olen säästnud raha, aega, tervist ja muutunud veelgi õnnelikumaks inimeseks, seda kõike keskkonda säästes. Nüüdseks olen enam kui aasta jäätmeteta elustiili (zero waste) suunas püüelnud. Lühidalt: olen püüdnud mitte tekitada prügi, seda …