Kuidas teha taimset piima?

Blendtec taimsed piimad

Valmistame koos Mari-Liis Iloveriga tervislikke ja maitsvaid taimseid piimasid. Teem koos PÄRIS toitu.

Taimsed piimajoogid on tore vaheldus lehmapiimale ja täiesti asendamatu toiduaine neile, kes ei saa erinevatel põhjustel tavalist piima tarbida. Taimse piima ise valmistamine ei ole sugugi keeruline. Köögivarustuse poolelt vajad vaid jõulist blenderit. Nõrutamisel on hea kasutada marlit, ent hakkama saab ka puhta puuvillase köögirätikuga. Kui teed taimset piima sageli, on mõttekas hankida spetsiaalne pähklipiima nõrutamise kott.

Blendtec

Jah, erinevate taimepiimade letid poodides muudkui pikenevad. Lisaks erinevatele pähklipiimajookidele on olemas nii sojast, kaerast, riisist, tatrast, kookosest ja isegi hirsist valmistatud taimseid piimasid.
/Ääremärkusena olgu mainitud, et Euroopa Liidus ei tohi täiesti taimse toote turustamisel kasutada selle nimes sõna piim, mistõttu müüakse kauplustes näiteks mandlipiima enamasti mandlijoogi nime all/.
Ja kui osasid taimseid piimasid, näiteks soja- või kookospiima on kodus mässamise asemel tõepoolest mõttekam osta poest, siis koduste pähkli- ja seemnepiimade ning ka kaerapiima ise valmistamine ei ole sugugi keeruline. Köögitehnika poolelt vajad vaid kannmikserit ehk blenderit! Mul on Blendtec’i blender, olen sellega ülirahul. Nõrutamisel on hea kasutada marlit, ent hakkama saab ka puhta puuvillase köögirätikuga. Olemas on ka spetsiaalsed pähklipiima nõrutamise kotid, see on mõttekas hankida, kui teed pähklipiima väga sageli.

Kus siis taimseid piimajooke kasutada? Ikka seal, kus tavapiimagi:
-smuutides
-putrudes
-kakaojoogi tegemiseks
-vürtsika chai ja kurkumipiima ehk kuldse piima tegemiseks
-müsliga
-kohviga
-küpsetistes (pannkoogid, vahvlid, muffinid jne)

Blendtec taimsed piimad

Pähklipiima võid teha praktiliselt kõigist pähklitest. Paljude lemmikuteks on India pähkli piim ja mandlipiim. Mõlemad on loomupäraselt veidi magusa mekiga, India pähklite kasuks räägib lisaks tema suhteline odavus võrreldes teistega, lühike pähklite leotamise aeg ja tulemuse kreemisus.

Piima saab teha ka seemnetest, eriti lihtsalt valmib äärmiselt toitainerikas kanepiseemnepiim. Selle valmistamine läheb tõesti hõlpsalt: seemneid ei ole tarvis leotada ega piima nõrutada. Võta 100 g kooritud kanepiseemneid ja 9 dl vett. Magustamiseks ja maitseks võid lisada paar datlit ja vanilli. Blenderda ühtlaseks piimaks. Vala jook purki või pudelisse, säilita külmkapis ja tarbi ära 2-3 päeva jooksul.

Kaerapiima valmistamiseks tõsta kannmikserisse 2,5 dl kaerahelbeid ja lisa 0,8-1 l vett. Vähem vett annab tihedama joogi, ent see on täiesti maitse-eelistuse asi. Võid lisada ka veidike mett, vahtra- või agaavisiirupit. Töötle umbes minutijagu, kuni kaerahelbed on enam-vähem purunenud ja jook segunenud. Sajaprotsendiliselt siidist tulemust ei ole tarvis taga ajada, siis võib kaerapiim hoopistükkis limaseks minna. Nõruta saadud vedelik sõelal läbi köögirätiku või mitmekordselt kokku pandud marli. Pigista kangast kõvasti pambuks, et kogu vedelikku kätte saada. Vala jook purki või pudelisse, hoia külmkapis.

INDIA PÄHKLI PIIM

See pähklipiima retsept on India pähklite baasil, kuid võid selle üks-ühele kohandada ka mandlitele, sarapuu- või muudele pähklitele. Kui soovid veidike magusamat mekki, lisa enne püreestamist paar datlit, mett, vahtra- või agaavisiirupit. Maitsestamiseks sobib ka kaneel või vanill.

Hoia pähklipiima purgis või pudelis külmkapis, kus ta säilib 2-3 päeva. Kui võtad taimse piima pudeli külmkapist, loksuta seda enne kasutamist, et jook ühtlustuks. Nendest kogustest saad u 800 ml piima.

  • 150 g India pähkleid
  • 800 ml vett
  • näpuotsaga soola

 

  1. Leota India pähkleid veega kaetult 2-4 tundi.NB! Mandleid ja muid pähkleid leota üleöö.

Blendtec taimsed piimad

  1. Kurna seejärel pähklid ja loputa korralikult voolava vee all. Pane pähklid koos 800 ml ja mõne tera soolaga värske puhta veega kannmikserisse.

  1. Töötle segu ühtlaseks. Selleks kulub 1-2 minutit.

Blendtec

  1. Kurna saadud vedelik sõelal läbi tiheda marli.

  1. Vääna marlit, et kogu piim kätte saada.

Blendtec taimsed piimad

  1. Vala valmis jook läbi lehtri pudelisse.

Blendtec taimsed piimad

Ära lase head kraami raisku!
Pähklipiima nõrutamisel üle jäänud pähkli- või mandlimassi ära viska ära. Saad seda kohe kasutada näiteks smuutides, putrudes või muffinite koostises. Kui kohe kasutusvõimalust pole, laota mass ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase kõige madalama võimaliku temperatuuriga imeväheke praokil uksega ahjus täielikult kuivada. Nii saad pähkli- või mandlijahu, mida võid kinnises purgis hoida paar kuud ja kasutada seal, kus iganes tarvis

 

 

 

 

 

Soovitatud postitused

blendtec blender

Blender, mis ei jää kunagi kapipõhja seisma

“See on Blendteci blender, mis teeb sinust oma tutvusringkonnas parima kokteili- ja smuutimeistri ning muidugi hinnatud koka, sest sinu käsutuses on peakokkade ja restoranide lemmiktööriist – Blendteci blender.” Teele Teder. Loe mida …

Loe edasi

Blendtec puhastus

Kuidas blenderi kannu põhjalikult puhastada?

Pealkiri võib veidralt kõlada, sest Blendtec’i kannud puhastavad end praktiliselt ise. Kuid nende jaoks, kel on kodus veel vanamoodsamad blenderid, mille puhastamiseks tuleb tera lahti keerata ning ettevaatlik olla, et mitte kummitihendit …

Loe edasi