Kvaliteetne blender võib aidata pakendiprügi vähendada

Parim blender

Olen säästnud raha, aega, tervist ja muutunud veelgi õnnelikumaks inimeseks, seda kõike keskkonda säästes. Nüüdseks olen enam kui aasta jäätmeteta elustiili (zero waste) suunas püüelnud. Lühidalt: olen püüdnud mitte tekitada prügi, seda oma võimete piires.

Minu sõbranna (ja korterikaaslase) ostetud 40-eurone smuutiblender läks ülikooli ajal katki umbes poole aastaga pärast banaanikokteili valmistamist. See oli hetk, kus ma otsustasin, et kui midagi uut soetada, siis korralik.

Kui midagi katki läheb, jälgin natuke aega, kas tunnen sellest puudust. Sageli avastan huvitavaid alternatiive: mõned rohkem ja mõned vähem jätkusuutlikud. Elektrilise keedukannuta oleme kenasti mitu aastat hakkama saanud vett pliidil või mikrolaineahjus soojendades. Maapähklivõi valmistamiseks kümme minutit uhmris nuiaga maapähklite purustamist ja kümme minutit purustamist saumiksriga, mis liiga raske ülesande tõttu ülekuumeneb ja kurjakuulutavat lõhna eritab, pole harjumuseks jäänud.

Jäätmevabadusega tegelema hakates tekkis põhimõte, et kodutehnika tuleb minu koju ainult siis, kui sellest väga puudust tunnen. Ja see peab olema korralik. Leian, et enamiku tööst saab köögis ära teha ühe korraliku terava noaga ja hakkimisoskustega. Hakkasin aga märkama, et kvaliteetne blender pakuks mulle suurt hulka võimalusi ning seega läks see minu soovinimekirja. See seisis seal mitu aastat, sest kartsin valida jälle halva blenderi. Nüüd aga sain Blendteciga koostöös katsetada blenderit kuu aega.

Minu lugejad on ilmselt harjunud, et ma räägin oma blogis sellest, kuidas asju mitte juurde osta, nulli euroga või soodsalt saavutatavatest lahendustest. Olen nüüd aga tööinimene, kes vaikselt alustab iseseisvamat elu kui ülikooli ajal. St ma mõtlen sellele, kuidas tuua oma ellu praegu vajalikud asjad nii, et need kestavad ja teenivad mind igapäevaselt aastaid (võimalusel elu lõpuni) aidates samal ajal mingisugust keskkonnaprobleemi lahendada – ma ei taha neid uuesti ostma minna nii kaua võimalik.

Kas olete muide märganud, et paljud nõukaaegsed asjad peavad kauem vastu kui tänapäeva odav elektroonika? Vanasti tehti asju nii, et need ei läinud katki, aga ühe Dragon’s Den episoodi põhjal paistab, et paljudel on äristrateegia teha asju nii, et just nii juhtuks. Õnneks on tänapäeval ka mõned sellised asjade kestvusele suunatud ettevõtted jäänud (Blendteci hüüdlause on nt “Viimane blender”).

Toidu valmistamine on minu leibkonnas midagi toredat ja ühendavat, mida teeme iga päev rõõmuga. Meile meeldib katsetada uusi asju. Samas, vahepeal, näiteks kodukontori lõunapausil või kiiremal päeval tahaks, et asjad saaks tehtud sutsu kiiremini.

See postitus on kõrgema klassi kvaliteetblenderist, mis maksab 549-1800 eurot – kindlasti on see ost, mida võiks natuke pikemalt kaaluda ja milleks pikemalt valmistuda. Kui sa oled inimene, kes sellist masinat vajaks, ning mõtled praegu, millist blenderit enda ellu tuua ja kuidas see sind aidata võiks, siis mina, preili “tekitame vähem jäätmeid” ütlen, et kvaliteetne blender nagu Blendtec on hea abimees ning parem oota selle ostuga, kogu raha ning osta korralik rohkema raha eest, et see säästaks hiljem sinu aega ja raha ning vähendaks ka pakendiprügi.

Kuidas blender üldiselt aitab

Multifunktsionaalsus
Tavalise smuuti saab sageli Harju keskmise Uuskasutuskeskusest vähem kui kümneka eest ostetud saumiksriga ka kokku keevitada. Blendteci blender täidab aga taignasegaja, vahukoore vahustaja, mahlapressi, kokteilišeikeri, püreesupi keetja, jäätisemasina, jahuveski, pähklivõide tegija, kohviveski jmt rolli. See masin on korraliku võimsusega purustaja.

Ligipääsetavus
Meie pakendivabade poodide riiulid ei ole veel nii rikkalikud nagu välismaal. Samas, kui sul on kodus blender, siis see mitmekordistab ligipääsu pakendivabadele ja/või jäätmevabadele (sh nt paberis tooted) koostisainetele, seda ka linnavälistes piirkondades. Blendtec blender teeb sekunditega suhkrust tuhksuhkru, kaerast kaerajjahu, paprikast ja tšillist tulise kastme jne. Lisaks, sõltumata pakendist, sa ei pea minema poodi eraldi mingisugust asja ostma, kui tooraine on juba nii kui nii olemas. Ka paljudes väiksemate piirkondade rimides ja coopides on müügil erinevad pähklid, millest saab teha erinevaid määrdeid, koogipõhjasid ja pähklipiimasid.

Parim blender Blendtec

Aeg
Blenderiga kiire smuuti või külmast juurikast 3 minutiga sooja supi tegemine päästis mind eelmise kuu eriti kiiretel päevadel sageli. Blender pakub mulle pakendivabalt elava inimesena ka rohkem lahendusi ka ootamatult saabuvate külaliste võõrustamiseks: smuutid, kastmed, supid valmivad kiirelt. Alles hiljuti pidin mitu portsu pannkoogitainast valmis tegema, et kolleegidele töö viimase päeva puhul süüa valmistada. Viskasin asjad lihtsalt blenderisse ja selle võrra oli protsess oluliselt kiirem. Samuti, kui varem võttis fermenteeritud tulise kastme valmistamise töisem osa 20-25 minutit saumiksriga, siis nüüd võtab see kolm minutit. Mulle meeldib ka variant, et saan blenderi jätta mingisugust ülesannet täitma samal ajal, kui järgmisi asju teen.

Heade harjumuste tekitamine
Olen märganud, et teen praeguseks palju kergemini ise erinevaid kastmeid ja määrdeid, sest see võtab nii vähe aega. Isegi teades, kuidas 20 minutiga ise üsna piinarikkalt maapähklivõid valmistada, sirutas mu käsi pigem poeriiulil oleva kallima purgi järele. Mugavus ja lihtsus soosivad uute harjumuste teket. Mul on lihtsam osta hunnik maapähkleid sama raha eest, mis üks purk maksab ning teha pikema perioodi jooksul väiksema ajakuluga mitu purki maapähklivõid. Samuti tunnen, et mul on nüüd lihtsam kasutada ära toitu, mis hakkab oma säilivusaega ületama.

Raha
Olen mitmete asjade puhul märganud, et nende ise blenderis tegemine tuleb oluliselt soodsam, kuid seda tabelit panen alles pikema aja peale eksperimenteerides kokku. Maapähklivõi tuleb hetkel ligi poole soodsam. Vaatan koostisainete kilohindasid ja ajakulu.

 

Loo kirjutas Liisa Aavik, Suletudring blogi autor.

 

 

Soovitatud postitused

Mari Ojasaar-Parve julgus katsetada uusi retsepte

Mari Ojasaar-Parve kannab mitmeid uhkeid tiitleid – ehtedisainer, kirjanik, kunstnik, ema ja abikaasa. Koos abikaasa, Jesper Parvega, pakutakse toetavat kasvukeskkonda nende kolmele lapsele Hiiumaa metsade vahel. Armastus läbi toidu Mari rõhutab, et …

Loe edasi