MyFitnessi jõusaali ja personaaltreeningute juht Kadri Paat räägib: Miks ja kuidas nautida pähklivõid?

Pähklivõi on spordisõbrale üks korralik kaloriamps. Ühes teelusikatäies maapähklivõis on 35 kalorit. Võtad 10 ampsu ja juba ongi ligi ühe eine kaloraaž pea täis. Toitainete poolest sisaldab üks teelusikatäis pähklivõid umbes 7g proteiini, 6g süsivesikuid ja 16g rasva. Võiks öelda, et pähklivõi sisaldab spordisõbrale üsna korralikus koguses proteiini ja energiat, kuid samas on ta päris korralik kaloriamps, mistõttu peaks selle osakaalu enda menüüs jälgima aspektist, et enda kalorite päevane norm oleks ikka tasakaalus. Maapähklid ise sisaldavad 44-56% rasvu, põhiliselt just mono- ja polüküllastumata rasvu, millest suurema osa moodustab oleiinnhape (40-60%) ja linoleenhape. Maapähklid on ideaalne vitamiinide ja mineraalide allikas, sisaldades rohkelt biotiini, vaske, niatsiini, mangaani, E-vitamiini, tiamiini, fosforit ja magnessiumit. Kuna maapähklid sisaldavad rohkelt südamesõbralikke toitaineid, aitab nende pidev tarbimine ennetada südame-veresoonkonnahaiguseid (seda aga jällegi normaalses koguses!)

Ma pole iial kodustes tingimustes pähklivõid valmistanud. Arvasin, et kodustes tingimustes on pähklivõid põhimõtteliselt võimatu teha! Kodustes tingimustes pähklivõi tegemiseks oleks vaja blenderit, mis hõlpsalt pähklid purustaks. Enamus blendereid on tehtud aga smuutide tegemiseks ja pähklivõi tegemine kodus võib osutuda üsna tüütuks tegevuseks. Ilmselt saab kuidagi ka mikserdades pähklivõi pähklitest välja võluda, aga see oleks üsna tüütu ettevõtmine!

Kodus on seetõttu pähklivõid päris tore teha, sest näed reaalselt seda toorainet, mida kasutad. Saad ise valida, kui „crunchy“ või „creamy“ sinu pähklivõi tuleb. Ennekõike aga on kodus valmistamise võlu just see, et saad ise tooraine osta ja valida- olgu sinu lemmikud india või maapähklid!

Olen üsna skeptiline igasuguste blenderite ja uudsete toiduvalmistamismeetodite ees, kuna eelistan alati traditsioonilisi ja lihtsaid toiduvalmistamise viise. Blendtec blender tegi küll üllatusest silmad suureks, sest sellega tehtud sorbee ja pähklivõi tulid välja eriliselt kreemjad ja siidised. Ausalt- väga suur vahe tavapärase blenderiga võrreldes! Mulle meeldib eriti see, et selle blenderiga saab valmistada lisaks smuutile imehead sorbeed, mis maitseb paremini isegi poes müüdavatest jäätistest! Lisaks saab just nii järjekordselt valida, kui suure kaloraažiga maiust endale valmistad! Samuti saab teha just sellise paraja koguse pähklivõid, mille värskelt ära tarbid. Ei ole vaja purgitäit endale kiusatuseks teha. 😊

Millist pähklivõid poest osta? Ma ei ostaks enam seda poest-nüüd saan ju ise blenderiga teha! Kui aga tõesti poodi purgi järele minna, siis valida orgaanilise tooraine järgi, kus oleks kasutatud vähemtöödeldud toorainet ja poleks lisatud suhkrut. Kui pähklivõi pole 100% pähklitest, siis seda toodet ma ei valiks. Paljudele toodetele on lisatud suhkrut, soola, palmirasva (või muud rasvainet), et pähklivõi oleks ikka “maitsvam” ja “kreemjam”.

Muidugi ei tee „looduslikkus“ või „lisaainete olematus“ aga toote kaloraaži kuidagi madalamaks. Ennekõike soovitan mõelda hoopis tarbimise kogusele-see loeb rohkem! 😊

Soovitatud postitused

Merilin Siimpoeg Koogikontorist armastab head toitu

Merilin Siimpoeg, blogi Koogikontor (www.koogikontor.ee) süda, toidukoolitaja ning paljude retseptide ning toidufotode autor, armastab head toidu ning söögitegemist. Kirg värskete puuviljade, marjade, naturaalsete ning kodumaiste toorainete ja toodete vastu toob kondiitriks õppinud …

Loe edasi