Teistmoodi lähenemine retseptiloomele

Oma Maitse retseptitoimetaja, raamatu “Lihtsus kokakunstis” autor ja tervisliku toidu entusiast Paula Särekanno läheneb enda retseptiloomes toorainele läbi glükeemilise indeksi. Viimasesse teadlik suhtumine toetab tervislikku toitumist, hoiab veresuhkru stabiilsena ja aitab seeläbi kaasa kaalulangetamisele.
TERVISLIKU TOITUMISE TÄHENDUS
Kui kokkamine on Paulale südamelähedane olnud juba teisme east, on tervisliku toidu tähendus tema jaoks ajas päris palju muutunud. Näiteks 20ndate eluaastate alguses oli Paula kindel, et sööb tervislikult, kuigi tegelikult piiras end liigselt, viies seeläbi enda keha hoopis stressi, mille tulemusena ka kaal hoopis tõusis. Nüüdseks teab ta aga, et tervislikku toitu defineerib mitmekülgne toidulaud, mis annab kehale kõik vajalikud toitained ja pakub samas ka naudingut.
Tema hinnangul ei võta tervislik toitumine rohkem aega ja ta peab iseend selle väite elavaks kehastuseks. Täiskohaga kontoritöö, kahe lapse, koduse majapidamise, trennide, sotsiaalelu ja normaalsete unetundide kõrvalt on ta suutnud alati hoida enda toidulaua tervisliku ja mitmekülgsena. Siinjuures tunnistab ta, et suureks abiks on olnud just Blendteci blender, mis lihtsustab ja kiirendab mitmete roogade valmistamist.
INSPIRATSIOONI KOGUMINE
Inspiratsiooni ammutab Paula igalt poolt enda ümbert. Nii jooksurajal, autoroolis kui ka muidugi väljas söömas käies jõuab temani erinevaid mõttetükke, mis siis õigel ajal uueks retseptiks valmivad. Seejuures peab ta aga alati meeles nö enda keelt ehk glükeemilist indeksit, mille ta tooraine valimisel alati arvesse võtab.
Glükeemiline indeks näitab kui kiiresti imenduvad toidus olevad süsivesikud vereringesse ehk kui kiiresti tõuseb veresuhkru tase pärast toidukorda. Kui toituda madala glükeemilise koormusega, püsib veresuhkru tase tasakaalus, mis aitab kaasa kaalulangetamisele kuna aitab hoida täiskõhutunnet. Seetõttu on GI-põhine toitumisviis sobilik ka diabeetikutele.
ARMASTUS ESIMESEST TÖÖKORRAST
Tervislik toit ei peaks tema meelest maitsema nagu tervislik toit. Ideaalis peaks iga söögikord, nii soolane kui magus, olema nauding, tagades elamuse nii visuaalselt kui maitselt. Kui lähedaste tagasiside on, et valminud söök on huvitav, teab Paula, et asi vajab veel tööd. Mõnikord teeb ta retsepti ümber lausa 4-5 korda enne kui sellega lõplikult rahul on.
Üks asi aga, millega Paula esimesest hetkest rahul oli, oli tema Blendtec Pro 800 blender. Sellest on saanud tema igapäevane parim sõber, kelleta ta oma elu enam ette ei kujutaks. Kõige tihemini kasutab ta blenderit enda harjumuseks saanud roheliste hommikusmuutide valmistamiseks. “Hommikuti viin lapsed lasteaeda ja peale seda saan rahulikult nautida oma 60 sekundiga valminud terviseturgutajat, samal ajal kui autoga linna sõidan,” sõnab Paula. See on tema meelest ehe näide, kuidas tervislik toit ei nõua rohkem aega kui muu toit.
Kui varem arvas Paula, et blender on mõeldud vaid smuutide jaoks, on ta enda retseptiloomes ja kokkamisel Blendteci kasutanud peaaegu et kõigeks – smuutideks, mahladeks, taina valmistamiseks, suppide valmistamiseks, kastmeteks, dippideks, karripasta jaoks ja nii edasi. Ta kinnitab, et masin saab tõepoolest kõigega hakkama.
BLENDER KUI VÄIKE KÖÖGIABILINE
Mis talle eriti Blendtec blenderi juures meeldib, on see, et ta saab kõik kannu kokku panna ja masin vuristab selle ise valmis nii et ei pea ise kõrval seisma. Ta naljatleb, et tema tempo juures on see 60 sekundit vahel kulla hinnaga, mille jooksul jõuab nii mõndagi olulist ära teha.
Lisaks meeldib talle väga blenderi mahlafunktsioon, mida kasutab tervist toetava ingveri-apelsini-sidruni-mee-tsilli seguse mahla valmistamiseks sügis-talvisel viirusteperioodil. Ta lausa tunneb, kuidas need mahlad on tema tervisele suure pai teinud.
Blendtec blenderit soovitaks ta absoluutselt kõigile. Tsiteerides Paulat: „Kuigi väljaminek võib esialgu suur tunduda ja ka mina mõtlesin, et kui hea see blender ikka olla saab, siis no tõesti saab.“ Paula hinnangul on see palju rohkemat kui lihtsalt blender, ta nimetab seda lausa väikseks köögiabiliseks. 😊
PAULA MARJA SORBEE
Vaja läheb:
- 300 g külmutatud maasikaid
- 150 g külmutatud mustikaid
- 150 g külmutatud musti sõstraid
- 80 ml agaavisiirupit
Valmistamine: Pane kõik marjad ja agaavisiirup Twister kannu ja purusta 40 sekundit, samal ajal kannu kaant vastupäeva keerates. Serveeri ja naudi kohe!
RÖSTITUD KÕRVITSA JA JUUSTU PÜREESUPP
Vaja läheb:
- 1 kg muskaatkõrvitsat
- 10 cm jupp porrut
- 2 küüslauguküünt
- 200 g cheddari riivitud juustu
- 500 ml puljongit
- Oliiviõli
- Soola-pipart
- Mungoa idud
Koori ja puhasta kõrvits ning haki tükkideks. Haki suurteks tükkideks porru ja tükelda küüslauk. Pane kõik küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista üle oliiviõliga ja maitsesta soola pipraga. Küpseta 180 kraadises ahjus 30 minutit.
Tõsta röstitud kõrvitsad, porru, küüslaugud blenderisse. Kalla peale puljong ja riivjuust ning purusta ühtlaseks. Serveeri kuumalt koos mungoa idudega.
FOCACCIA PÄIKESEKUIVATATUD TOMATITE JA ROSMARIINIGA
Vaja läheb:
- 480 g valget speltajahu
- 350 ml käesooja vett
- 6 sl oliiviõli
- 7 g kuivpärmi
- 100 g päikesekuivatatud tomateid
- 2 sl hakitud rosmariini
- 2 küüslauguküünt
- soola
- 50 ml oliiviõli niisutamiseks
- rosmariinioksi
Valmistamine:
- Sega kuivpärm ja 2 sl oliiviõli sooja vee hulka ja jäta 10 minutiks seisma. Kalla jahu Blendteci kannu ja lisa kannu pool pärmilahusest. Kata kann kaanega ja eemalda kaanelt keskmine kork. Pane blender tööle taina režiimil, samal ajal järk-järgult vedelikku juurde kallates, kuni kogu vedelik on otsas ja tainas on kannus ühtlane.
- Kalla tainas jahuga puistatud lauale. Sõtku tainast 3–5 minutit, seda kergelt venitades. Puista aeg-ajalt peale veel jahu ja sõtku, kuni tainas on pehme ja veniv. Tõsta tainas kaussi, kata rätikuga ja tõsta sooja kohta 40 minutiks kerkima.
- Seni haki päikesekuivatatud tomatid ja rosmariin, pane kaussi ning pressi hulka küüslauguküüned. Lisa sool ja oliiviõli (2–3 sl). Tõsta näppudega segamini.
- Kerkinud tainas kalla jahuga puistatud lauale. Sõtku tainas kergelt läbi ja venita panni suuruseks (35 x 23 cm ahjuvorm). Määri ahjuvorm õliga. Tõsta tainas vormi ja vajuta näppudega sisse augud. Nirista peale oliiviõli, kata päikesekuivatatud tomatite seguga ja kaunista rosmariiniokstega. Vajuta veel kord näppudega läbi.
- Pane sai 30 minutiks niiske köögirätiku alla kerkima. Soojenda ahi 220 kraadini ja küpseta kergitatud foccacia’t 20 minutit. Võta ahjust välja ja nirista üle oliiviõliga. Enne serveerimist jahuta 10 minutit.
Soovitatud postitused

Blendteci vahetuskampaania – uus Blendtec alates 15% soodsamalt!
Kas Sinu köögikapis seisab vana, väsinud blender, mikser või muu köögiseade, mida Sa ammu ei kasuta? Nüüd on parim aeg ta väärikalt pensionile saata ja astuda uude ajastusse koos võimsa ja usaldusväärse …

Koogikontori looja Merilini kogemuslugu
“Usun, et õnnelik on see, kes teeb tööd, mida armastab,” sõnab Merilin Siimpoeg, toidublogi Koogikontor looja. Selle põhimõtte järgi on Merilin suunanud oma elu nii, et iga päev oleks täidetud loomingulise …

D-vitamiini olulisus ja tarbimine
Mis on D-vitamiin ja miks see on oluline? D-vitamiin, eriti selle D3 vorm (kolekaltsiferool), on mikrotoitaine, mida inimkeha saab nii toidust kui ka päikese UV-B kiirguse mõjul nahas sünteesides. D-vitamiini peamine roll …