Toitumisnõustaja Irina Tamme kõige olulisem retsept

Irina Tamme on oma kehakaalust kaotanud 30 üleliigset kilo. Täna tegutseb ta Fitlapi toitumisnõustajana. Aga lisaks sellele, et ta loob Fitlapi keskkonda tervislikke retsepte, teab ta ka jätkusuutliku ja kõige lihtsama kaalulangetuse teekonna retsepti ning on valmis seda ka siin lahkelt jagama!
Täna teisi kaalulangetusteekonnal aitav Irina teab täpselt, mida ülekaalulised inimesed tunnevad, sest aastaid tagasi oli ka tema liigsete kilodega hädas. „Olin endale pärast kahte suhteliselt järjestikust rasedust korralikult kilosid külge kogunud ning tundsin ennast halvasti ja õnnetuna. Kuna olen ülekaalu alati suureks terviseriskiks pidanud, otsisin võimalusi, kuidas sellest olukorrast välja rabeleda,“ meenutab ta. Selleks hetkeks oli ta läbi proovinud väga palju erinevaid kaalulangetuse meetodeid ja kavasid ning polnud püsivaid tulemusi saavutanud. Siis aga sattus Irina juhuslikult Fitlapi toitumiskava peale ning otsustas seda proovida. Pooleteise aasta pärast ei tundnud vanad tuttavad enam Irinat äragi, sest ta oli 30 kg kergem. „Mu elu muutus täielikult. Kaalulangetus andis mulle tagasi eelkõige enesekindluse, mille kaotanud olin ning sellega seoses avanes mulle palju uusi uksi.“
Julge kannapööre
Kui Irina oli fitlapitanud aasta aega märkas ta töökuulutust, kus sama ettevõtte otsis klienditeenindajat. “Kuna olin tol ajal veel lapsehoolduspuhkusel, otsustasin kandideerida, sest olin juba mõnda aega mõelnud, et võiks vaikselt laste kõrvalt millegagi tegelema hakata, kuid oma tavatööle naasta ma ei soovinud.“ Ja nii alustaski Irina tööd hoopis teises, kuid endale südamelähedases valdkonnas. „Kuna toitumise teema mind väga huvitas, hakkasin end aina enam ja enam selles vallas harima ning sealt edasi läks juba väga kiiresti nii öelda lumepall veerema. Lõpetasin oma eelneva töölepingu Swedbankiga ning läksin Tartu Tervishoiu Kõrgkooli tervisekaitse spetsialistiks õppima. Vahepeal tegin läbi ka Rahvatervise Akadeemias toitumisnõustaja baasõppe ning nii minust Fitlapi toitumisnõustaja saigi. Tegin ametialaselt tõepoolest kannapöörde, kuid tunnen, et see oli kõige õigem otsus, mida teha sain, sest armastan ja naudin oma tööd väga. See on töö, mida teen rõõmuga, mis paneb mul silmad särama ning täidab mind rahulolu ja tänutundega.“
Hea suhe iseenda ja toiduga
Lisaks tervislikele retseptidele, mida Irina oma töös loob, jagab ta ka meelsasti retsepti, kuidas jätkusuutlikult elustiili muuta nii, et üleliigsed kilod kaoksid ega tuleks enam kunagi tagasi. „Tervislik toitumine ei ole minu silmis ainult mitmekülgne tasakaalustatud toitumine, vaid ka hea suhe toiduga ja selle aluseks on omakorda hea suhe iseendaga. Seega tuleb eelkõige iseennast armastada ja austada, sest läbi selle soovid endale head ning teedki ka toidu osas valikuid selliselt, et oma kehale piisavalt vajalikku ja kvaliteetset toitu pakkuda,“ ütleb Irina. Ta usub, et tänapäeval ongi toitumise juures suureks probleemiks just ebatervislik suhe toidu endaga. „Toiduga premeeritakse, lohutatakse, karistatakse. Seda ei tohiks mitte mingil juhul olla ning kui see on kuidagi probleemiks, tuleb esmajoones sellega tegeleda. Kui on saavutatud hea suhe iseenda ja ka toiduga, on hoopis lihtsam jälgida, et toit oleks kvaliteetne ning et toidulaud oleks mitmekülgne.“
Kes aga arvab, et Irina toitumisnõustajana magusat süüa ei luba, see eksib. „Kindlasti ei tähenda tervislik toitumine minu silmis seda, et kommi või kooki süüa ei tohiks. Toidul on siiski ka sotsiaalne ja kultuuriline tähendus ning täiesti okei on süüa sünnipäeval veidi rohkem ning lubada endale ka tükk kooki.“
Köögitehnika kuningas
Kuna ühe tööülesandena tuleb Irinal luua uusi retsepte, on tema kodu varustatud nn kõigi vajalike töövahenditega. Ühte neist kutsub ta hellitavalt köögitehnika kuningaks. „Blendtec blender on minu jaoks köögitehnika täielik kuningas. See on nii võimas. Kõik saab nii kiiresti tehtud ning tulemuseks on alati suurepärane konsistents. Blendtec blender lihtsalt purustab kõik ideaalselt ära. See on lausa imestamapanev. Lisaks on sellel supermugavad eelseadistatud programmid – nii lihtne on lihtsalt ühe nupuvajutusega kõik valmis teha,“ kiidab ta. Lisaks toob Irina olulise plussina välja selle, et Blendtec blenderi terad ei ole teravad vaid hoopis tömbid. „Seega, see mitte ei lõika, vaid purustab ja seetõttu ongi tulemus hoopis teisest klassist, kui tavaliste blenderitega. Ja no kõige tipuks – kui paljud blenderid veel suudavad teha toorest köögiviljast kolme minutiga kuuma püreesupi valmis? Blendtec blender just täpselt seda teeb,“ räägib Irina vaimustunult.
Hoolimata sellest, et toiduinimesena oli Irina juba ammu Blendtec blenderi suurepäraste omadustega kursis, pakub see veel endiselt üllatusmomente. „Ükskord hakkasin Blendtec blenderiga vahukoort tegema. Selleks kulus vaid mõni sekund ja ma tõesti seisin blenderi ees suu ammuli.“ Samuti imestab Irina siiani selle üle, kuidas Blendtec blender purustab ära ka astelpajumarja seemned.
„Eelmise blenderiga oli just see probleem, et lapsed nokkisid alati smuutide seest astelpajuseemneid välja, kuid Blendtec blenderiga on kõik imeliselt siidine,“ ütleb Irina ning lisab, et kuigi oli Blendtec blenderi võimsuse ja efektiivsusega ka varem kursis imestab ta endiselt, kuidas lausa mängleva kergusega jõuab ta iga kord kui blenderit kasutab suurepäraste tulemusteni. „Uskumatu, kui lihtne on sellega teha erinevaid pähklivõideid ning- jahusid. See tõesti muudab elu nii palju mugavamaks, sest kõik purustatakse kergusega ning midagi ei pea lusikaga torkima, loksutama, segama või mööda blenderkannu seinu taga ajama.“
Hea smuuti(kausi) saladus
Kuna Blendtec blender on ohutu ka pere pisematele, siis kasutavad ka nemad seda täiesti iseseisvalt. „Meie pere pisemad, 6- ja 7- aastased poisid, on samuti suured Blendtec blenderi fännid ning neile meeldib sellega ise apelsinidest ja õuntest mahla valmistada ning smuutikausse teha. Nad alati kaunistavad smuutikausid veel kenasti pealt ära ka, siis on ilusam süüa.“ Ka Irina ise armastab kõige sagedamini blenderiga just smuutikausse teha, sest need on laste lemmikud. Hea smuuti(kausi) saladus on Irina sõnul eelkõige konsistents. See peab olema võimalikult siidine ning Blendtec blenderiga on ideaalne tulemus alati garanteeritud. „Samuti teeme külmutatud marjadest ja puuviljadest jäätist või jäätisekokteile. Mu enda lemmikud on erinevad hummused ja kaunviljadest määrded ning avokaadokreem ja karamellikreem. Lisaks küpsetan sageli mandli- või pistaatsiajahuga, seega teen blenderiga ka päris palju jahusid.“
Blendertatud tooraine on Irina sõnul ka tervislikum, sest purustatud toitu on kehal lihtsam seedida. „Keha omastab blenderdatud toidust kiiremini vajalikke aineid.“ On aga toiduaineid, mida keha ei suudagi lõpuni seedida, kui see pole eelnevalt purustatud. „Eeskätt seemned. Neil on tugev kest ning kui see on purustamata, siis me ei saa neist kõike kasulikku kätte. Ühed tuntumad on kindlasti linaseemned, mida tulekski tarbida jahvatatud kujul, sest muidu ei ole meie organismil võimalik nendes olevaid meile väga vajalikke oomega-3 rasvhappeid omastada. Seega linaseemneid tasuks kindlasti enne tarbimist blenderdada,“ selgitab Irina.
Hea blenderi olemasolu teeb Irina sõnul tervisliku toitumise tunduvalt mugavamaks ja põnevamaks. „Blender annab nii palju erinevaid võimalusi valmistada vitamiinidest ja mineraalidest pungil toite – kastmeid, smuutisid, mahla, püreesuppe, hummuseid, pähklivõideid või -jahusid, taimseid jooke ja muud toredat, mis vaid pähe tuleb. Blenderi kasutamine aitab kindlasti suurendada puu- ja köögiviljade ning pähklite-seemnete tarbimist. Nendel, kellel on ebamugav süüa või kellele muidu pähklid ja seemned ei meeldi, on blenderit kasutades neid suurepäraselt võimalik erinevate toitude sisse integreerida.“
Neile, kes arvavad, et tervislik toit ei ole maitsev, soovib Irina öelda vastupidist.
„Ma ütleksin, et just tervislik toit ongi maitsev, sest see ei ole üldiselt tugevalt töödeldud ning seega on säilinud selles värskus ja naturaalsed maitsed. Lisaks oleneb kindlasti toidu maitse valmistamisest – tuleb kasutada köögis õigeid abimehi ja sobivaid maitseaineid ning ürte.“ Pidev ebatervisliku toidu tarbimine rikub aga maitsemeeli. „Tegelikult on lugu ka selles, et kui tarbida pidevalt tugevalt töödeldud valmistoitu ja üldse näiteks maitsetugevdajaga ja tugevalt soolatud toite, siis meie maitsemeel nüristub. Kui selliseid toite oma menüüs vähendada ja neid rohkem vältima hakata, siis maitsemeel justkui puhastub ning me hakkame tundma ka lihtsatest toitudest imelisi maitseid.“
Tee järgi!
Karamellikreem marjakastmega
Vaja läheb (1 portsjon):
40 g vahukoort (rasva 35%)
90 g ricotta kohupiima
10 g kookospalmisuhkrut
50 g mangot
50 g põldmarju
50 g mustikaid
55 g vaarikaid
Valmistamine:
- Blenderda vahukoor kookospalmisuhkruga valmis.
- Lisa ricotta ja blenderda veel korraks ja tõsta kaussi.
- Pane blendrisse marjad ja mango. Kui kasutad külmutatud marju/mangot, siis võid lisada veidi vett, et saaksid vedelama tulemuse.
- Blenderda marjad püreeks.
- Serveeri karamellikreemi marjakastmega.
Proovi!
Kõige lihtsamad pistaatsiasaiakesed (1 portsjon):
Vaja läheb:
65 g sepikut (rukki/kaera/täistera)
15 g pistaatsiapähkleid
40 g toorjuustu (rasva 11%)
35 g vaniljepudingut, nt Tere Fit! proteiinipudingut
7 g kookospalmisuhkrut
Valmistamine:
- Koori pistaatsiapähklid. Kasuta võimalusel ilma soolata pistaatsiapähkleid.
- Jäta mõned pähklid hakkimiseks ja peale raputamiseks. Ülejäänud purusta blenderis jahuks.
- Sega pähklijahu toorjuustu ja kookospalmisuhkruga.
- Rulli sepikuviilud taignarulliga õhemaks.
- Määri peale toorjuustu-pähklisegu.
- Rulli sepikuviilud kokku ja aseta ahjuvormi või muffinivormi. (Soovitan voltida sepikuviilul alumine pikem serv veidi peale ja siis rullida rulliks. Siis ei valgu segu alt välja).
- Küpseta rulle 190-kraadises ahjus 15-20 minutit (jälgi, et pealt kõrbema ei läheks ja vajadusel vähenda küpsetusaega).
- Lase veidi jahtuda ning jaota rullidele peale proteiinipuding.
- Raputa peale veidi hakitud pistaatsiapähkleid ja serveeri.
- Maitsevad väga hästi ka külmalt, seega võid teha ka korraga rohkem ja üleöö külmikus hoida.
Kokka!
Avokaadokreem rose-pipraga röstitud sepikul (1 portsjon):
Vaja läheb:
75 g sepikut (rukki/kaera/täistera)
65 g avokaadot
35 g toorjuustu (rasva 11%)
Serveerimiseks soovi korral võrseid
Maitsestamiseks: sool, rose-pipar, sidrunimahl
Valmistamine:
- Blenderda avokaado koos toorjuustu, rose-pipra terade, soola ja sidrunimahlaga siidiseks kreemiks.
- Rösti sepik.
- Määri avokaado-toorjuustukreemi sepikule.
- Serveerimisel lisa soovi korral peale värskeid võrseid või idusid.
Valmista ja naudi!
Lehtkapsapesto krõbedal saial (1 portsjon):
Vaja läheb:
65 g pehmikut
12 g mandleid
15 g parmesani juustu (rasva 26%)
5 g oliiviõli
40 g lehtkapsast
1/2 küüslauguküünt
Maitsestamiseks: sool, pipar, sidrunimahl
Valmistamine:
- Pese lehtkapsas ja lõika ära paksemad rootsud.
- Rebi lehtkapsas väiksemateks tükkideks ning pane blenderisse.
- Lisa kooritud ja väiksemaks hakitud küüslauk (lisa ettevaatlikult, vajadusel saad alati juurde panna), riivitud parmesan, väiksemaks hakitud mandlid, õli, sool ning pipar.
- Lisa ka veidi sidrunimahla ja vett. Lisa neid tagasihoidlikult ning vajadusel tilgakese kaupa järk-järgult juurde.
- Blenderda kuni saad mõnusa ühtlase konsistentsiga pesto.
- Rösti pehmik.
- Määri pesto pehmikule ja serveeri kohe.
- Võid teha pestot korraga mitu portsu ja panna osa purki külmkappi.
Head isu!
Soovitatud postitused

Blendteci vahetuskampaania – uus Blendtec alates 15% soodsamalt!
Kas Sinu köögikapis seisab vana, väsinud blender, mikser või muu köögiseade, mida Sa ammu ei kasuta? Nüüd on parim aeg ta väärikalt pensionile saata ja astuda uude ajastusse koos võimsa ja usaldusväärse …

Koogikontori looja Merilini kogemuslugu
“Usun, et õnnelik on see, kes teeb tööd, mida armastab,” sõnab Merilin Siimpoeg, toidublogi Koogikontor looja. Selle põhimõtte järgi on Merilin suunanud oma elu nii, et iga päev oleks täidetud loomingulise …

D-vitamiini olulisus ja tarbimine
Mis on D-vitamiin ja miks see on oluline? D-vitamiin, eriti selle D3 vorm (kolekaltsiferool), on mikrotoitaine, mida inimkeha saab nii toidust kui ka päikese UV-B kiirguse mõjul nahas sünteesides. D-vitamiini peamine roll …